Martat

Turun Marttanukketeollisuuden (1908-1974) tuotanto on merkittävin nukketuotanto Suomessa. Toiminnan perustivat turkulaiset martat naisten työn tukemiseksi ja Martat halusivat tehdä lapsille kotimaisia nukkeja. Toiminnan alussa ostettiin päät ja kädet Saksasta mutta vartalot tehtiin itse ja täytettiin sahanpurulla. Samoi. Ommeltiin nukeille vaatteet. Alussa nukkeja myytiin toreilla. Mutta kun ensimmäine kauppamatkustaja saatiin vuonna 1912 ja tuotanto kasvoi voimakkaasti, jolloin jälleenmyyjiä oli jo vuonna 1925 yli 200. Emäntälehti ja Kotiliesi myivät postimyyntinä nukenpäitä ja julkaisivat vartalokaavat lehdissään. Sotavuosina tarvikepula aiheutti vaikeuksia. 1950- luvulla tarvikepula helpottui mutta massatuotannon kilpailijoita tuli ulkomailta markkinoille ja vaikeutti Marttojen nukkemyyntiä. Vuonna 1974 tominta lopetettin kannattamattmana. Alla esitetään erilaisia Marttanukkeja ja niiden tunnusmerkkejä. Tietoja päivitetään jatkuvasti.

 

 www.pipsajamarja_001_001PIPSA
Pipsa on Marttanukketuotannon suosituin nukke. Perimätiedon mukaan sitä on valmistettu vuodesta 1923 aina 50 vuoden ajan. Pipsa on iloinen,pyöreäpäinen, hymykuoppainen, punaposkinen, suurisilmäinen ja "oikean" vauvan kokoinen nukke. Pituus n. 50 cm.

Pää on massaa maalatuilla hiuksilla (=kuvassa). Löytyy myös kumipäisenä (=hieman pienempi ja värit voimakkaammat).Nukella on sahanpuruntäytteinen 
kangasvartalo. Rintalastassa on merkintä IX. Kädet kankaiset tai massaa. Pulleavartaloisella nukella käyrät jalat, jotka on nivelillä kiinnitetty vartaloon. kankaanpn_kurssikuvat-06_036
 

 

 

 

 

 

 

  

Pipsa-vauvanukkea valmistettiin myös kumisena. Näin yritettiin estää ikävät seuraukset paperimassapään rikkoutumisesta. Aika kuitenkin haurastuttaa kumin, niinkuin yllä kuvassa näkyy, eikä nukketohtorikaan pysty sellaista korjaamaan eheäksi.

Nyt nukketohtori on  hankkinut vinyyli-Pipsan, jolloin voidaan se vanha kumipää korvata sillä. Nyt voit maalata  Pipsa-pään itsekin,  netissä julkaisemilla ohjeilla tai tilata valmiiksi maalatun pään. Pää on uustuotantoa vinyylistä, mutta käsinmaalattu ohjeittesi mukaan (esim. vanha valokuva tai hius- ja/tai silmäväritoivomus). Toimita vanha Pipsa-vartalo meille niin kiinnitämme pään puolestasi vanhaan vartaloon.  Tai voit tilata valmiiksi ommellun vartalon vinyylikäsillä ja jaloilla. Tarvikepaketin valmiiksi maalatulla päällä toimitamme hintaan 110e/130e + postikulut ja maalaamattomalla päällä 50e/60e. (vartalokoosta riippuen). Tilauksen voit tehdä s-postilla benita.suomi@icon.fi tai p. 040-9007477, jolloin lisäämme siihen postikulut.

Katso vartalovaihtoehdot maalausohjeista. Tapahtumat/KURSSIT

 

   

 

 

MARJA

Marjaa valmistettiin Turun marttanukketeollisuudessa vuosina 1920-1950. Nuken kokonaispituus 42 cm. Pää mas-wwwmarjakuva_001
saa ja ympärys 33 cm. Rintalastassa
leima XII. Kädet joko massasta tai kankaiset. Maalattu punaruskea polkkatukka, maalatut silmät ja punainen suppusuu. Alkuperäinen vartalo ommeltu monesta kangassuikaleesta. Sahanpurutäytteinen. Vartalossa lonkkanivelet. Kuvassa oleva punavalkoruudullinen mekko ja hattu tyypillinen alkuperäinen vaate, johon kuuluu valkoiset nilkkaremmikengät.
Erittäin rakastettu nukke. 

 

BEBET JA PULABEBET

Bebet eli neitinuket, joilla oli sulkeutuvat siniharmat lasisilmät kuuluivat hienoimpiin nukkeihin. Nukkeja  oli eri kokoisia. Numero 1:stä 5:een on merkitty nuken rintalastan niskapuolelle.  Moni bebe-nukke on erittäin huolella puettu alkuperäisiin kansallispukuihin. Materiaalit kansallispukuihin tilattiin Helmi Vuorelma Oy:lta.  

 

kansallispukubebet
Kuvassa sekä pula-ajan bebeitä että hienoneiti-bebeitä kansallispuvuissa.

Pula-ajanbebeiden silmät ovat maalattuja ja hius muotoiltu massasta ja maalattu. Hiusväri oli joko keltainen tai ruskea.

Pula Bebe 22 - nukkien vinyylivaluja, pää ja kädet myynnissä Benita myymälästä. Katso Netta - nukke.

Hienoneiti-beben silmät ovat sulkeutuvia siniharmaita lasisilmiä mohair-ripsillä ja hiuksiin käytettiin mohairia.

Bebeiden päät ja kädet olivat massaa ja vartalo kangasta, joka oli täytetty tiiviiksi sahanpurulla. Vartalo oli hoikka ja pitkäraajainen. 

Benita julkaisee Suomen Nukke ja Nalle-lehden  kautta Marttakorttisarjan vuonna 2008. Kortteja myydään myös yksittäiskappaleina 0,80e/kpl. Toistaiseksi niitä on 24 erilaista korttia, joiden yhteishinta on 18e + postitus.Beben vartalon ompeluohje

Beben/Netan vartalon ompeluohje

 

netta_ksi